Kuchnia i wino

Chorwacka kuchnia

Czego spróbować będąc w Chorwacji?

Kuchnia Chorwacji to mieszanka wielu wpływów, wynika to zarówno z położenia, dostępnych produktów jak i naleciałości historycznych. W kuchni można odnaleźć wpływy rzymskie czy też włoskie, jak i pozostałości Austro – Węgier w postaci strucla czy sznycla.
Podróż po tej krainie rozpoczniemy od aspektu włoskich wpływów – ta część kuchni chorwackiej może zaskoczyć i to bardzo. Chorwacja i Włochy są oddzielone tylko Morzem Adriatyckim, a to powoduje, że te dwie kultury mieszały się. Największy wpływ Włoch widać chyba w kuchni regionu Dalmacji, która przez prawie 400 lat należała do Republiki Wenecji. To, wraz z bliskością do Włoch stworzyło solidną podstawę dla tradycję kuchni włoskiej w Chorwacji. W trakcie pobytu w Chorwacji jest prawie niemożliwe, aby znaleźć restaurację, która w swoim menu nie ma co najmniej kilku potraw pochodzenia włoskiego, czasami można się poczuć bardziej jak w północnych Włoszech niż w Chorwacji.

Chorwaci nie tylko znają się na włoskim jedzeniu, ale niektóre ich przepisy mogą rywalizować z tym co można znaleźć w kuchni Mediolanu, Wenecji, a nawet Bolonii. Ten włoski kuchenny przeszczep, nie przekłada się niestety na lody, te we Włoszech są o niebo lepsze. Subiektywnie najlepsze inspiracje włoskie można odnaleźć w pysznym risotto wykonanym w restauracji w Zagrzebiu. Można być pewnym, że po jego spróbowaniu trudno będzie znaleźć coś podobnego, gdzie indziej na świecie.

Kuchnia chorwacka – przyprawy, owoce morza i sery

Przyprawy wybrzeża – podróżując wzdłuż wybrzeża czyli nadmorskiej części Chorwacji, trzeba pamiętać że Adriatyk to część Morza śródziemnego, a co za tym idzie należy się spodziewać wpływów kuchni śródziemnomorskiej i to oddaje ducha kuchni obecnego w tej krainie. Nie tylko plaże i ciepłe uśmiechy mieszkańców, ale są tak tradycyjne dodatki takie jak oliwa z oliwek i sól. Przemieszczając się z wyspy na wyspę, które są częścią chorwackiego wybrzeża, trudno nie zauważyć ogromnej liczby drzew oliwnych, będących cząstką tej ziemi od setek jeśli nie od tysięcy lat. Uzyskany olej z oliwek jest jednym z najlepszych, jakie można spotkać. To smak doskonały sam w sobie, ale gdy połączymy go z właściwym jedzeniem powoduje erupcję smaku.

Owoce morza – trzeba jasno powiedzieć, że ryby i owoce morza są rzeczywiście ważnym elementem chorwackiego kulinarnego świata, ze szczególnym naciskiem na kuchnię wzdłuż całego wybrzeża. Świeże owoce morza są wszędzie. Na szczególną uwagę zasługuje miasteczko Mali Ston w pobliżu Dubrownika, który jest bardzo znane z wyjątkowych ostryg. Ostrygi nie są jedyną doskonałością z kuchni chorwackiej, warto wspomnieć o małżach i innych skorupiakach.

Ser pag – jego delikatność sprawia, że każdy kto go spróbował wracając myślami do tych chwil bezwiednie się uśmiecha. Bardzo często podaje się go z kawałkami chleba jako tzw. poczekalnik. Ser pag to wśród wszystkich chorwackich serów chyba najbardziej znany i poszukiwany ser, a pochodzi z małej wyspy o tej samej nazwie znajdującej się koło Zadaru. Ser jest zrobiony z owczego mleka, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a to dzięki szczególnemu położeniu wyspy będącej również ośrodkiem produkcji soli. Intensywne wiatry rozprzestrzeniają pył soli po wyspie na wszystko, w tym na roślinność. Oznacza to, że tylko najbardziej wytrwałe, rośliny mogą przetrwać i to od tego są w naturalny sposób słone, taka flory stanowi paszę owiec produkujących mleko wykorzystywane do produkcji tego wyjątkowego sera.

Polecamy niezwykłe smakołyki chorwackiej kuchni na: http://gotujmy.pl/przepisy-kuchnia-chorwacka.html

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz